15 Aralık 2012 Cumartesi

LAHANA TURŞUSU

 KIş hazırlıkları içinde en başı Turşu çeker..her akşam sofrasının vazgeçilmezi olur.Çeşit, çeşit.Renk renk...her elin lezzeti başkadır..Ben çok karışık turşu sevmediğimden sade kurmayı tercih ediyorum.Bizimkilerde sadece lahana ve yeşil domates turşusunu sevdikleri için bu şekilde kurmayı tercih ediyorum.Bu sene bir ilki denedim ve yarım kiloluk kavanozlara kurdum turşularımı...Ve bundan sonra ki tercihimde hep bu yönde olacak..Çünki bir defada tüketiliyor..Ziyan olmuyor.Birde sürekli aturşü bidonunun ağzı açılıp kapanmıyor...sizlerede tavsiye ederim bu şekilde denemenizi....
Malzeme : Turşuluk lahana
                 Sarmısak
                 kaynatılmış su
                 Sofra tuzu
 Yapılışı : Lahananın üst katlarından bir kaç yaprak kopardıktan sonra ,yıkayıp , birer lokmalık olacak şekilde doğradım...Kavanoza sık bir şekilde ve aralarına sarmısak koyarak lahanaları doldurdum.Akşamdan kaynatıp sabaha kadar dinlendirdiyim suya tuz atarak kavanoza ilave ettim..En üstüne bir iki tane acı biber koyup kapaklarını kapattım.İki üç gün sonra sularını konrol edip..suyu az olan kavanozlara tekrar su ilave edip ağızlarını sıkıca kapattım..

NOT : Ben tuz miktarını ayarlarken .Turşuya iale edeceyim kaynamış suyun içine tuzu katıp karıştırdıktan sonra suyun tadına bakıp normal yemeklere kattığımız tadı verecek kıvamda ayarlıyorum..Bizim damak tadımıza kafi geliyor.Fakat daha tuzlu sevenler suyun tadına bakarak tuz miktarını arttırabilir....

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder