3 Aralık 2012 Pazartesi

KISIR

Çay sofralarımızın vazgeçilmezidir Kısır...Benim evde Kısır canavarları olunca bazen bu çay sofrasından öğün sofrasına bile taşınabiliyor.Sivaslı bir Arkadaşım öğretmişti bu kısırı..O zamana kadar ben başka yapardım..Fakat bu kısırı öğrenip yapmaya başlayınca Kısır sevmeyen Eşim bile müdavimi oldu kısırın ...Alışkanlıklarınızdan vazgeçin demiyorum :) birde böyle deneyin kısırı diyorum :)Hem bulgur pişirilerek yapıldığı için mideyide çok fazla rahatsız etmiyor..
Malzeme : 2 su bardağı kısırlık bulgur
                 yarın su bardağından biraz fazla sıvıyağ
                1 yemek kaşığı domates salçası
                1 yemek kaşığı biber salçası
                1 adet limon
                1 adey kuru soğan
                yarım demet maydanoz
                3 tane taze soğan
                3_4 tane marul yaprağı
                1 tane sivri biber
                1 yada 2 tane salatalık
                tuz, karabiber ,nane
                1 çay kaşığı dolusu kimyon
Yapılışı :  Kısırlık bulgur yıkandıktan sonra bir tencereye alınarak kısık ateşte bir su bardağı kaynar su ekleyip suyununu çekinceye kadar pişirilir.karıştırıp bırakılır.suyunu çekince ocağın altı kapatılır.tencerenin üzerine kağıt havlu kapatılarak.yarım saat yada 1 saat kadar dinlendirilir..Bu arada yeşillikler temizlenip yıkanır ve suyu alınarak ince ince doğranır.Sivribiber,salatalık doğrandıktan sonra bir kaba alınır.Bulgurlar ılındıktan sonra yoğurma kabına alıp üzerine ince doğranmış kurusoğan,maydanoz,salçalar,sıvıyağ,tuz,baharatlar ve limon suyunu ekleyip yoğuruyoruz.Bulguru fazla ezmeden soğanın yuşayıp salçanın iyice karışmasını sağlıyoruz.Eğer yağ az gelirse biraz yağ ilavesi yapılabilir..(ne yağlı ne yağsız olması lazım.) yeşillikleride katıp bir kaşık yardımı ile karıştırıyoruz..Servise hazır...Yağ ve limon tamamen sizin damak zevkinize bağlı..fakat kısır yağsız fazla güzel olmuyor..Afiyet olsun...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder