3 Mayıs 2013 Cuma

CEVİZLİ LOKUM

CEVİZLİ LOKUM
Cevizli Lokum Bursa'da yapılır.....Özellikle bayramlarda ve düğünlerde yapılan hazırlıkların başında gelir cevizli lokum..Diğer ilçelerinde de yaygındır fakat Yenişehir'de daha bir başkadır cevizli lokum yemek te yapmakta...cevizli lokuma has baharatları bile var. İç malzemeden sakınmayacaksın eğer bu lokumu yaparsan yağ ve özellikle cevizi bol olacak,birde o kendine has baharat karışımı ile bir başkadır tadı...Lise yıllarıma kadar bu tatla büyüdüm.Daha sonra Şehir dışına çıktım ve gördüm ki Bursa dışında da yapılıyormuş bu lokumdan..Eskişehir,AfyonKarahisar Ankara/Beypazarı...Benim şimdi tarifini vereceğim lokum karışık :),Afyon'dan haşhaş ezmesi ,Bursa'dan ceviz kısmını alıp karıştırdık :)..Bursa'da haşhaş konulmaz sadece cevizli yada sadece haşhaşlı .yapılır...ikisi bir arada olmaz ...Bizim ki de ikisi bir arada oldu :) Lokum baharatı yok sa elimizde tarçınla tamamlıyoruz eksik kalan yanı....yapım aşaması tek tek olunca uğraştırıyor fakat pişince deydi uğraşmama diyorsun...Denemenizi tavsiye ediyorum....
Malzemeler :
750 ml.süt
1 çay bardağına yakın sıvıyağ
1 ym.kaş. maya
tuz
maya için 1 tatlı kaşığı şeker
aldığı kadar

İçi İçin :
Ceviz
1 yemek kaşığı haşhaş ezmesi

NOT:Haşhaş ezmeniz yoksa 1 tatlı kaşığı tarçın..ceviz ve bunları ıslatacak kadar sıvıyağ bir kapta karıştırılır.

Yapılışı :Maya ılık su ile şeker de ilave edilerek ıslatılır ve kabarması sağlanır.Kabarınca ,un yoğurma kabına alınarak ortası havuz gibi açılıp maya ,sıvıyağ ,tuz ilave edip süt eklenerek yoğrulmaya başlanır.Ele yapışmayan yumuşak bir hamur yoğrulup mayalanması için üzeri kapatılarak bir kenarda bekletilir.Bu arada bir kaba ceviz ,haşhaş ve sıvıyağ konularak karıştırılır.Hamur kabarınca fırına konulacak tepsinin altı na yağlama tarzında değil bira daha fazla yağ dökülür.tepsi yağlanır..Bu arada hamuru elle açacağımız tepsiyi de biraz yağlayıp yumurtadan biraz küçük parçalar alıp tepside yağla birlikte elimizle tatlı tabağı büyüklüğünde açıyoruz cevizli harçtan bolca koyup iki ucunu ortaya doğru birleştiriyoruz tekrar harç sürüyoruz ortadan ikiye
katlayıp elimize alıp hamuru koparmadan çekiştirerek uzatıyoruz.işaret ve orta parmağımızı birleştirip bu parmaklarımızın etrafında hamuru sarıyoruz..( BU aşamalar sakın size zor ve karmaşık gelmesin...Zor gibi görünse de ikinci hamuru yaparken eliniz alışmış olacak bile ) :) katlama yeri üste gelecek şekilde tepsiye diziyoruz.Birazda tepside mayalanması için bekletip üzerine yumurta sarısı sürüp 180_200 dereceli fırında pişiriyoruz..

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder