22 Nisan 2013 Pazartesi

LİMON SOSLU SULU KÖFTE
Sulu köfte yi genelde salçalı bazende içine sebze katılarak yapılan bir yemek çeşidi olarak biliriz....Birde böyle deneyin....Biz sulu olarak sevdiğimiz için suyunu biraz daha fazla koyuyorum ..sizler eğer yapmak isterseniz suyunu daha az katıp yanında patates püresi,haşlanmış sebze veya baharatlı fırın sebze ile sunum yapabilirsiniz....
Bu yemeği Yengem öğretmişti bana :) yıl 1992.... O zamandan bu zamana mutfağımda yer alır...Misafirim geldiğinde yukarıda yazdığım gibi sunumunu değiştiririm...Severek ve beğenilerek yenir...Bize yaptığımda özellikle bizimkiler suyunu fazla isterler hem çorba niyetine suyuna ekmeği bandırarak yemek büyük zevkleri....hemde sade pilav eşliğinde köfte ....yanına birde mevsimine göre yapılan sebzelerden bol salata..
Bazen yazıya başlıyorum..Bütün cümleler aklımda sıralıdır...Sonra cümleler kaybolur :S yazımın sonunu getiremem tıpkı yukarıda olduğu gibi :)...Sonrada kendimi kurtarıcı böyle bir cümle yazmaya çalışırım ......sanırım onuda beceremedim :)) en iyisi böyle bağlayayım cümlemi ...yoksa battıkça batıyorum :)
LİMON SOSLU SULU KÖFTE
Malzemeler :
300 gr köftelik kıyma fakat yağlı olmasın
1 tane yumurta
5-6 dal maydanoz
kıvamına göre un...(Ölçü vermek istemiyorum çünkü marka ve kalitesine göre değişiyor)
1 tane soğan
sevdiğiniz ölçüde tuz,kekik,kimyon,karabiber

SOS İÇİN:
Çeyrek limonun suyu
1 yumurta sarısı
LİMON SOSLU SULU KÖFTE
.Kıyma yoğurma kabına konur
. Soğan rendelenir
. Maydanoz doğranır
. Diğer malzemeler katılarak özleşene kadar yoğrulur ve 15-20 dakika kadar buzdolabında dinlendirlir.
.Misket büyüklüğünde köfteler yapıp unlanmış tepsiye dizilir.
.Yapışmayan geniş olan bir tencereye 1 yemek kaşığı tereyağı ve sıvı yağ ekleyerek tereyağı eritilir.
.İçinde köfteler olan tepsiyi sallayarak köftelerin her tarafının unlanması sağlanır..Bolca unlayın korkmayın...
.Kızdırılan yağa köftelerin üzerindeki fazlalık unları aldırarak ekleyin.ve tencereyi sallayarak her tarafını kızartın.
.Arzu ettiğiniz kadar kaynar suyu ilave edin suyuna biraz daha tuz eklemeyi unutmayın...
.15 dakika orta ateşte kaynatın ..Hatta son dakikalarda yarım ayara alın.
.Sos için limon suyuna yumurta sarısını katın ve iyice çırpın.
.Köftelerin suyuna bu sosu ekleyerek karıştırın...Bir iki taşım kaynadıktan sonra altını kapatın...

Not...Köftenin içine katılacak un miktarında ki kastım yumurtanın vermiş olduğu cıvıklığı toparlamak...Bunun içinde 1 veya 2 yemek kaşığı un.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder