20 Kasım 2012 Salı

Cevizli Katmer Böreği

Dönem dönem yöresel mutfaklara da yer vermeye çalışacağım. Bunlardan ilki benim memleketim olan Artvin yöresine ait , cevizli katmer böreği.

Malzemeler: 750 gr. un
                   1 yemek kaşığı maya
                   2 tatlı kaşığı tuz
                   Alabildiği kadar su
                   1 su bardağı ceviz
                   125 gr. tereyağı(eritilecek)
                   1 su bardağı sıvıyağ
  
                                   
Yapılışı: Maya , bir kasede ılık su ve 1 çay kaşığı şekerle karıştırılarak eritilmesi sağlanır. Una tuz katıp ortası havuz gibi açılır eritilen maya dökülür , ılık su ilavesi ile kaba yapışmayan yumuşak bir hamur yoğurulur. Hamur 2 katına çıkana kadar ki yaklaşık bu 1 saate yakın bir zaman , mayalandırılır. Daha sonra tezgahın üstüne un serpilerek hamur rulo yapılarak 10 eşit parçaya ayrılır. Bezeler tek tek açılıp aralarına tereyağı ve sıvıyağı karışımı gezdirilir. Yağ olarak sadece tereyağıda kullanabilirsiniz , ama sadece sıvıyağ kullanırsanız istediğiniz sonucu elde edemezsiniz.Cevizi isteğe bağlı her kata da sepebilirsiniz , ister tek katta da kullanabilirsiniz , ben 2 katta bir kullandım. Cevizin ve yağın oranı sizin isteğinize bağlı. Daha sonra fotoğraftaki şekillerde gördüğünüz gibi 10 tane yufka üst üsteyken bükülerek yağlanmış fırın tepsisinin ortasına rulo yapılır. Elle bastırılarak tepsi büyüklüğünde açılır birazda tepside 10 dk. kadar mayalanması sağlanarak 200 C fırında yarım saat kadar pişirilir.

                                                                                                    Afiyet Olsun...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder