10 Kasım 2013 Pazar

KIYMALI BULGURLU KÖFTE MANTISI



Çocuklar akşam yemeğine köfte isteyince buzdolabına doğru yöneldim buzluktan kıymayı çıkardım çözülmeye bıraktım fakat kıyma gözüme az geldi mümkün değildi 5 kişilik bir aileyi doyurabilecek bir köfte çıkması bu kıymadan...Kasabımızda her daim et bulunmadığından ona ulaşmam da mümkün değildi çünkü kasaptan et alamıyorduk o zamanlar ...ne yapabilirim diye düşünürken Güneydoğu mutfağından bir yemek aklıma geldi ...Analı kızlının bir çeşidi ama bu köftelerin anaları yoktu :)))) Yine kendi çabalarımla bir harç hazırladım çünkü daha önceden mutfağımda bu tarz bir yemek pişirmemiştim...Birde çocuklar köfte istemiş onları hayal kırıklığına uğratmamak için başladık kendi tarifimizi yapmaya....
Malzemeler:
Yaklaşık 300 gr kıyma
1 büyük çay bardağı ince bulgur
2 tane soğan
                                                                1 tane yumurta
                                                                1 tatlı kaşığı dolusu un
                                                                Kimyon,karabiber,pulbiber,nane,tuz ve maydanoz
                                                                Bir kase yoğurt
                                                                2 diş sarımsak veya çok az sarımsak tozu
                                                                1 yemek kaşığı tereyağı ve yarım çay bardağı sıvıyağ
                                                                1 tatlı kaşığı kırmızı toz biber
Yapılışı:  Malzemelerin hepsini bir kapta buluşturup soğanları rendeleyip hepsini birlikte iyice özleşene kadar yoğurdum.Bir tepsiye un serperek misket büyüklüğünde köfteler hazırladım..Bu arada ellerimizi ıslatırsak köfteler daha çabuk şekillenip yuvarlanıyor.Malzeme bitince tepsiyi sallayarak köftelerin her yerinin unlanması sağlanır.Bu arada derince bir tencerede su kaynatarak tuz ekleyip çok az sıvı yağ ekleyerek kaynayan suya köfteleri tek tek ekledim ve yapışmaması için hafif karıştırdım..Dağılmasını önlemek için çok karıştırmadan iyice pişmesi sağlanır.Pişen köfteleri servis tabağına çıkarıp üzerine sarımsaklı yoğurt ve tereyağın da kızdırılmış kırmızı biber ekleyerek servise hazırladım..
    Masaya geldiğinde ilk anlam veremedikleri size bulgurlu köfte mantısı yaptım dediğim yemeği servis tabağını ellerinden zor aldım çünkü tabağı da aradan çıkaracaklar diye korktum :)))) Hatta büyük kızım anne yemeğin lezzeti tabağa da geçmiştir cimrilik etme ver şu tabağı bize diye de şaka yaparak   beni yine çok mutlu etti...Ben bu ailenin bir ferdi olmaktan çok onurlu ve gururluyum ve her yemeğime sevgimi katmak aramızdaki bağı dahada güçlendiriyor...Lütfen sizlerde yemeklerinize bir miktar sevginizi katmayı unutmayın.....
                                                                                                         
                                                                                 Denemeniz ve beğenmeniz dileği ile Afiyet olsun......                






Hiç yorum yok:

Yorum Gönder